Firma Kai, której mamy zaszczyt być przedstawicielem i dystrybutorem w Polsce to producent między innymi profesjonalnych nożyczek oraz wyjątkowych ekskluzywnych noży kuchennych używanych przez najbardziej wymagających szefów kuchni i pasjonatów gotowania.
Wśród produkowanych przez firmę Kai noży znajdują się japońskie wzory ostrzy:
Deba, Yanagiba (jednostronnie ostrzone), Santoku, Nakiri oraz ostrza w kształtach europejskich ostrzone dwustronnie.
Noże firmy Kai są produkowane z najwyższej jakości stali (wśród nich stali damasceńskiej - serie SHUN) są wykuwane z wielu warstw nakładanych kolejno na siebie o różnej twardości i elastyczności dzięki czemu są niezwykle ostre i nie korodują.
Ich charakterystyczną cechą są widoczne na nich warstwy przypominające linie papilarne i podobnie jak one są tak samo niepowtarzalne.
Noże firmy KAI są niezwykle ostre i znakomicie wyważone, tworzone w oparciu o tradycję produkcji mieczy samurajskich. Są idealne do precyzyjnego cięcia nawet najcieńszych plastrów i tworzenia fantazyjnych dekoracji.
Zapraszamy na krótki filmik o nożach KAI:
Kupując nóż warto poznać jego twardość, od niej zależy ostrość, szybkość tępienia i skuteczność ostrzenia (dlatego nie wszyscy o jej stopniu informują)
Twardość jest określana liczbą w skali HRC dla stali i im wyższa tym nóż twardszy i ma wyższe wcześniej wspomniane parametry.
Wzrost twardości o 1HRC to duża różnica !!!
Stal ostrzowa musi mieć minimum 50 HRC !!!
Uwaga - dobra stal nożowa nie jest całkiem odporna na korozje szczególnie w wysokich temperaturach i w wilgotnym otoczeniu.
w zakładce "katalogi" znajdą Państwo pełny katalog noży firmy KAI
jesteśmy do Państwa dyspozycji...
zespół majmasz-nakryciastolu