Ostrzenie nożyczek
Ostrzenie nożyczek

Usługa - Ostrzenie Nożyczek - zakupionych w Majmasz

Zadbaj o ostrość swoich nożyczek dzięki usłudze ostrzenia!

Oferujemy kompleksową obsługę, która przywróci Twoim nożyczkom precyzję cięcia i wydłuży ich żywotność.

Dlaczego warto skorzystać z naszej usługi?

  • Ostrzymy nożyczki krawieckie różnych typów.
  • Ostre nożyczki to lepsza wydajność.
  • Ekologia i oszczędność – Dbając o ostrość narzędzi, przyczyniasz się do redukcji odpadów i oszczędzasz na zakupie nowych nożyczek.

Nożyczki ostrzymy na profesjonalnej niemieckiej ostrzałce Maier 111

Zapraszamy do skorzystania z usługi w naszym punkcie lub kontaktu w celu omówienia szczegółów.

 

Usługa dotyczy ostrzenia nożyczek z ostrzami klasycznymi (bez mikroząbków itp.)

       Ostrzałka Maier 111 dostępna jest również w naszej ofercie sprzedaży

 

 

Kilka słów o nożyczkach…

Pod nazwą „nożyczki” kryje się bardzo szeroki asortyment produktów o różnych właściwościach, kształtach i zastosowaniach.

Warto zapoznać się z ich przeznaczeniem i walorami użytkowymi, aby w jak największym stopniu ułatwiły wykonanie prac, do których zostaną wykorzystane. Dzięki temu Państwa praca stanie się łatwa i przyjemna.

Dobre nożyczki to bardzo precyzyjne narzędzia. Aby działały prawidłowo i spełniały stawiane im wysokie wymagania, potrzebują właściwego użytkowania — zgodnego z przeznaczeniem, odpowiedniego przechowywania oraz należytej konserwacji i właściwego ostrzenia. Właściwości dobrych nożyczek mogą być zachowane przez długie lata pod warunkiem stosowania tych zasad.


Czyszczenie i przechowywanie

Nożyczki należy czyścić po użyciu, aby resztki ciętych materiałów nie pozostawały między ostrzami, a także aby resztki farb, klejów lub innych środków nie przylegały do ostrzy, powodując ich zniekształcenia. Wyczyszczone nożyczki powinny być przechowywane w suchym miejscu z zamkniętymi ostrzami. Nie powinny ocierać się ani uderzać o inne metalowe przedmioty. Nożyczki należy chronić przed upadkiem z wysokości; nie należy ich również rzucać, gdyż może to spowodować uszkodzenia lub zniekształcenia ostrzy.


Ostrzenie, smarowanie, regulacja

Należy pamiętać, że wszystkie nożyczki są ostrzone przez producenta pod pewnym optymalnym kątem. Zależy on od przeznaczenia nożyczek oraz stali, z jakiej zostały wykonane.

Ważne jest, aby osoba wykonująca ostrzenie zachowała te oryginalne parametry. Zmiana kąta może spowodować, że nożyczki po ostrzeniu nie odzyskają swoich pierwotnych właściwości.

Wielu producentów dobrych nożyc stosuje specjalne śruby, śruby z nakrętkami itp. Pozwalają one w trakcie używania nożyczek regulować docisk ostrzy, co ma duży wpływ na zachowanie ostrości. Nie wolno dopuścić, aby śruba łącząca ostrza była luźna. Ostrza wtedy tępią się dużo szybciej, ponieważ poprzez ułożenie dłoni sztucznie próbujemy je zbliżyć, co powoduje, że krawędź jednego ostrza niszczy drugie. Ostrza ulegają wtedy stępieniu, a z czasem nawet deformacji.

Ostrza nożyczek muszą pracować płynnie i lekko po sobie; docisk śruby musi być optymalny i w przypadku odczucia zmiany natychmiast korygowany.

Japońska firma Kai stosuje specjalne śruby z nakrętkami wykonane z metalu o niższej twardości niż ostrza. Dzięki temu otwory w ostrzach nie deformują się podczas pracy nożyczek — „wygniatają się” natomiast śruby, które są częścią wymienną. Można je więc wymienić na nowe i dalej cieszyć się wspaniałą jakością nożyc.

Większość nożyczek wymaga smarowania (oliwienia). Po wyczyszczeniu nożyczek odrobinę oleju umieszcza się między ostrzami blisko śruby łączącej.


Porady i wskazówki…

  • Odkręcanie się śruby łączącej ostrza nożyczek nie jest ich wadą, tylko prawidłową sytuacją wynikającą z ich konstrukcji i działania. Ostrza w nożyczkach wygięte są w lekkie łuki. W trakcie pracy krawędzie ostrzy lekko się ścierają, odkształcają i zbliżają do siebie. Wtedy powstaje minimalny luz, który należy zniwelować przez dokręcenie śruby. Jest to naturalna czynność, którą należy wykonywać systematycznie w miarę pojawienia się objawów. Dopuszczenie do zbyt dużego luzu powoduje szybsze tępienie się nożyczek oraz może prowadzić do uszkodzeń (np. wyszczerbień ostrza). Poza tym oczywiście wpływa to na jakość pracy. (Przy okazji zauważenia luzu na śrubie warto ją odkręcić i sprawdzić, czy nie jest wygnieciona).

  • Jeżeli podczas pracy nożyczkami odczuwamy, że ostrza lekko „uskakują” na śrubie, oznacza to, że czas wymienić śrubę na nową.

  • Krawędzie ostrzy są bardzo delikatne, dlatego należy uważać, aby przez przypadek podczas cięcia nie „złapały” twardych elementów, takich jak np. szpilki, agrafki, zszywki itp. Nie należy również eksperymentować na innych twardych materiałach, ponieważ ostrza mogą ulec zarysowaniom, mikropęknięciom lub mogą powstać wyszczerbienia, co w najlepszym przypadku będzie wymagało ostrzenia.

  • Jeżeli podczas pracy nożyczkami musimy wywierać coraz większy nacisk (pomimo regulacji śruby) na ostrza, aby cięły, oznacza to, że nożyczki wymagają ostrzenia.

  • Stępione lub pracujące niepoprawnie nożyczki oddawaj do naostrzenia (naprawy) jak najszybciej po stwierdzeniu tego faktu.

  • Ostrzenie nożyczek to bardzo ważny i wymagający proces, który powinien być wykonywany przez fachowca posiadającego odpowiednie narzędzia. Nie da się prawidłowo naostrzyć nożyczek na ręcznych ostrzałkach, ani też trzymając nożyczki w ręku.

 

Pozostajemy do Państwa dyspozycji,

Majmasz sp.j.

Nie pozwól, by stępione nożyczki spowalniały Twoją pracę!

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl