

Nożyk tarczowy KAI 5028 28mm
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Uzupełnieniem oferty firmy KAI są bardzo wytrzymałe i ergonomiczne noże tarczowe do cięcia z wymiennymi ostrzami umożliwiające odcinanie materiału, papieru, tektury, a także skóry. Polecane do wycinania po łukach.
Noże tarczowe i maty wykorzystywane są do przygotowywania form (można nimi ciąć przy linijkach, krzywikach), do przygotowywania próbek materiałów (wzorników), wzorów itp.
Do stosowania razem z matami podkładowymi KAI.
Regulacja na "HARD" dla ciężkich i grubych tkanin lub
na "SOFT" dla miękkich i cienkich tkanin
Mocno przytrzymaj i dociśnij ostrze do tkaniny lub innego materiału,
który ma zostać przecięty. Spowoduje to cofnięcie sprężystego kołnierza zabezpieczającego w odkrycie ostrza tnącego.
Utrzymując nacisk, prowadź równomiernie nóż do przodu lub do tyłu, aby ciąć.
Zmniejszenie nacisku spowoduje automatycznie ponowne wysunięcie sprężystego kołnierza zabezpieczającego i zakrycie ostrza.
Instrukcje bezpieczeństwa - noże obrotowe/noże segmentowe
NIEBEZPIECZEŃSTWO skaleczeń i ukłuć: Zawsze bądź skoncentrowany podczas pracy z nożami obrotowymi. Nigdy nie dotykaj krawędzi tnących, lecz zawsze uchwytu. Noże należy zawsze nosić z ostrzem skierowanym w dół i z dala od ciała. Jeżeli maja funkcje zabezpieczenia/ schowania ostrza należy z niej skorzystać. Ostrość należy sprawdzać wyłącznie na ciętym materiale, a nie dotykając ostrzy dłońmi. Używać wyłącznie ostrych noży. Zapewnić odpowiednią odległość od innych stanowisk pracy. W razie potrzeby używaj sprzętu ochronnego. Noże należy odkładać wyłącznie w wyznaczonych miejscach i nigdy nie pozostawiać ich bez nadzoru. Jeśli nóż spada, nie próbuj go chwytać w locie, podnieś go dopiero po upadku. Noże należy przechowywać w specjalnych kieszeniach, uchwytach lub etui. Nigdy nie chodź z niezabezpieczonym nożem. Regularnie sprawdzaj ostrze pod kątem uszkodzeń i przerwij pracę, jeśli wystąpią jakiekolwiek usterki. Wymienić ostrze na nowe. Ostrzenie powinno być wykonywane wyłącznie przez doświadczone osoby. Ostrza noży segmentowych nie powinny być ostrzone.