OSTRZAŁKA KAI OSTRZAŁKA AP-0308 DO NOŻY SEKI MAGOROKU KAMIEŃ
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Ostrzałka KAI AP-0308 DIAMENTOWO - CERAMICZNA do wszystkich noży obustronnie szlifowanych
Ostrzałka z mocnego plastiku, mała poręczna z trzema wejściami na nóż o różnym stopniu ostrzenia dla noży min. SEKI MAGOROKU.
- Poziom 1: diamentowe kamienie szlifierskie o gradacji 270 (4x)
- Poziom 2: ceramiczne tarcze szlifierskie ziarno 150 (2x)
- Poziom 3: ceramiczne pręty szlifierskie ziarno 1000 (2x)
- Bardzo mały i poręczny młynek
- Służy do ostrzenia noży KAI w tradycyjny japoński sposób, a więc także profesjonalnie.
- Wymiary: 13,8 cm x 5,1 cm x 5,7 cm
Ostrzenie noży Kai
Do profesjonalnego ostrzenia noży Kai należy używać kamieni ostrzących (np osełek ceramicznych firmy Kai) na mokro lub klasycznych ostrzałek z prętami diamentowymi lub ceramicznymi. Ostrząc na ostrzałkach nie należy używać zbyt dużej siły ponieważ może to spowodować uszkodzenie (wyszczerbienie) noża.
Kamienia o grubej ziarnistości np 300 używać sporadycznie do intensywnego ostrzenia, natomiast kamienia o gradacji średniej (ok 1000) i drobnej (6000) do utrzymania ostrości i wygładzania.
Firma Kai, której mamy zaszczyt być przedstawicielem i dystrybutorem w Polsce to producent między innymi profesjonalnych nożyczek oraz wyjątkowych ekskluzywnych noży kuchennych używanych przez najbardziej wymagających szefów kuchni i pasjonatów gotowania.
Wśród produkowanych przez firmę Kai noży znajdują się japońskie wzory ostrzy: Santoku, Deba, Yanagiba, Nakiri (najczęściej jednostronnie ostrzone) oraz ostrza w kształtach europejskich ostrzone dwustronnie.
Noże firmy Kai są produkowane z najwyższej jakości stali (wśród nich stali damasceńskiej - serie SHUN) są wykuwane z wielu warstw nakładanych kolejno na siebie o różnej twardości i elastyczności dzięki czemu są niezwykle ostre i nie korodują. Ich charakterystyczną cechą są widoczne na nich warstwy przypominające linie papilarne i podobnie jak one są tak samo niepowtarzalne. Noże firmy KAI są niezwykle ostre i znakomicie wyważone, tworzone w oparciu o tradycję produkcji mieczy samurajskich. Są idealne do precyzyjnego cięcia nawet najcieńszych plastrów i tworzenia fantazyjnych dekoracji.
Kupując nóż warto poznać jego twardość, od niej zależy ostrość, szybkość tępienia i skuteczność ostrzenia (dlatego nie wszyscy o jej stopniu informują)
Twardość jest określana liczbą w skali HRC dla stali i im wyższa tym nóż twardszy i ma wyższe wcześniej wspomniane parametry.
Wzrost twardości o 1HRC to duża różnica !!!
Stal ostrzowa musi mieć minimum 50 HRC !!!
Uwaga - dobra stal nożowa nie jest całkiem odporna na korozje szczególnie w wysokich temperaturach i w wilgotnym otoczeniu.
Warunki użytkowania i konserwacji noży Kai
Kai-Noże najwyższej jakości wymagają szczególnej opieki i troski, dzięki czemu będą ostre przez długi czas.
Przed rozpoczęciem korzystania z noży po raz pierwszy należy wypłukać je gorącą wodą. Po każdym użyciu należy dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą a następnie wytrzeć je miękką szmatką. Dla własnego bezpieczeństwa należy zawsze wycierać nóż ręcznikiem lub szmatką z tyłu łopatki w kierunku krawędzi.
Nie używać agresywnych środków czyszczących !!!
Po kontakcie z kwasami zawartymi w niektórych produktach takich jak np. sok z cytryny należy niezwłocznie opłukać i wytrzeć nóż.
Nigdy nie myć noży Kai w zmywarce !!!.
Należy używać desek drewnianych, mat do krojenia Kai (ekskluzywne produkty dedykowane Kai również dostępne w naszej ofercie) lub ewentualnie desek z tworzywa o średniej twardości
Nie wolno kroić nożami Kai na deskach szklanych lub z granitu itp. Mogą być łatwe do czyszczenia, ale zniszczą krawędź ostrza nawet z najtwardszych stali.
Należy przechowywać noże w bloku drewnianym, na listwie drewnianej (magnetycznej) lub nowość - w etui magnetycznym Kai - produkty dedykowane Kai również dostępne w naszej ofercie
Należy unikać kontaktu ostrza noży z metalowymi przedmiotami.
Etui magnetyczne dostępne w trzech rozmiarachdo noży o wymiarach ostrza maksymalnie: 160x27 mm250x61 mm250x35 mmponieważ etui jest elastyczne można je docinać (skracać nożyczkami) tak aby dopasować do konkretnej długości ostrza |
|
Pełna gama ostrzałek Kai dostępna w naszej ofercie:
DM-0708 18,4x6,2x2,8 cm D/SZ/W
|
|
DM-0600 18,4x6,2x2,8 cm D/SZ/WZIARNO 1000/6000 |
|
WS-3000 18,5x6,4x2,0 cm D/SZ/WZIARNO 3000 |
|
WS-800 18,5x6,4x2,0 cm D/SZ/WZIARNO 800 |
|
lub alternatywna
ostrzałka elektrycznaAP-0118 13,8x11,1x10,5 cm D/SZ/W |
|
Uwaga - nie używać ostrzałek szczelinowych i elektrycznych do noży Kai jednostronnie ostrzonych!!!
Noże te należy ostrzyć pod kątem 45 stopni na kamieniach ostrzących.
Noże dwustronne ostrzy się na kamieniach ostrzących pod kątem 15 stopni.
(w ofercie firmy Kai dostępny jest "trymer" utrzymujący odpowiedni kąt między ostrzem a kamieniem ostrzącym)
Nieodpowiednie ostrzenie powoduje deformacje ostrza i utratę unikalnych własności noża.
Asymetryczne ostrza: Upewnij się, że używasz kąta zalecanego przez producenta. Ostrz nóż Kai pod kątem 45 ° do osełki (tak aby uzyskać jak największą powierzchnię ostrzenia), naciskając w kierunku do przodu i odciążając podczas powracania. Czynność należy powtarzać proporcjonalnie na całej powierzchni ostrza. Po stronie przeciwnej należy powtórzyć proces w sposób opisany powyżej ale rzadziej - 1/10 wystarczy.
Symetryczne ostrza: powtórzyć proces jak powyżej, ale zmniejszyć kąt ok. 15 °.
Ważne jest, aby szlifować oba boki ostrza równomiernie aby uzyskać symetryczne ostrze noża.
katalog nożyczek i akcesoriów firmy Kai
Galeria dostępnych modeli - przykładowe noże pokazujące charakterystyczne cechy serii:
Galeria dostępnych w nasze firmie nożyczek, noży krążkowych i mat do cięcia firmy Kai
Nożyczki serii 5000
Nożyczki do kevlaru serii 7000
Seria 7000