Nożyczki KAI

zobacz wybrane produkty

Zobacz teraz

Noże KAI

zobacz wybrane produkty

Zobacz teraz

OSTRZAŁKA KAMIEŃ KAI DM-0708 dwustronna ziarno 300/1000 DM0708

Dostępność: Proszę zapytaj o dostępność produktu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena brutto: 449,00 zł 449.00
Cena netto: 365,04 zł
ilość SZT

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: KAI Japonia
Kod produktu: KAI-KA-DM-0708

Opis

  DM-0708

 ZIARNO 300/1000

ostrzałka zapakowana w pudełko tekturowe

Profesjonalna dwustronna ostrzałka w kamieniu KAI do ostrzenia na mokro.

Doskonale nadaje się do ostrzenia noży jednostronnie i dwustronnie ostrzonych. 

wymiary ostrzałki 184 x 62 x 28 mm (dł/szer/wys)

 

Ostrzenie noży Kai

Do profesjonalnego ostrzenia noży Kai należy używać kamieni ostrzących (np osełek ceramicznych firmy Kai) na mokro lub klasycznych ostrzałek z prętami diamentowymi lub ceramicznymi. Ostrząc na ostrzałkach nie należy  używać zbyt dużej siły ponieważ może to spowodować uszkodzenie (wyszczerbienie) noża.

Kamienia o grubej ziarnistości np 300 używać sporadycznie do intensywnego ostrzenia, natomiast kamienia o gradacji średniej (ok 1000) i drobnej (6000) do utrzymania ostrości i wygładzania

 

Poniżej przedstawiamy dostępne noże Kai serii Shun:

  

 

 

 

 

 

 

 

Shun to ekskluzywna seria profesjonalnych noży kuchennych KAI używanych przez najbardziej wymagających szefów kuchni i pasjonatów gotowania. Noże Shun powstają w unikalnej technologii łączenia i ostrzenia aż 33 warstw stali o różnej twardości i elastyczności, dzięki temu zachowują najlepsze cechy legendarnej stali damasceńskiej czyli ostrość, twardość i trwałość.

Rdzeń noża z najwyższej jakości stali VG-10 (1% węgla, 1,5% kobaltu) o twardości aż 61 HRC zapewnia nadzwyczajną ostrość, pokryty w trakcie procesu wykuwania 16 warstwami ( z każdej strony) stali o zróżnicowanej twardości. Dzięki temu ostrze uzyskuje niezbędną elastyczność.

Unikalny nóż z wysokogatunkowej i bardzo twardej stali damasceńskiej z domieszką węgla i kobaltu jest niezwykle ostry i nie ulega korodowaniu. Rękojeść wykonania jest z powlekanego drewna Pakka, połączona ze stalowym przedłużeniem ostrza na całej długości. Gładka i gęsta struktura drewna Pakka zapobiega gromadzeniu się bakterii w mikro-szczelinach, dopasowana idealnie do kształtu dłoni, zapewnia komfort krojenia. Ich charakterystyczną cechą są widoczne na nich warstwy przypominające linie papilarne i podobnie jak one są tak samo niepowtarzalne. Noże firmy KAI są niezwykle ostre i znakomicie wyważone, tworzone w oparciu o tradycję produkcji mieczy samurajskich. Są idealne do precyzyjnego cięcia nawet najcieńszych plastrów i tworzenia fantazyjnych dekoracji.

Każdy nóż Kai Shun jest dziełem sztuki, jedyny oryginalny i niepowtarzalny.

Firma Kai, której mamy zaszczyt być przedstawicielem i dystrybutorem w Polsce to producent między innymi profesjonalnych nożyczek oraz wyjątkowych ekskluzywnych noży kuchennych używanych przez najbardziej wymagających szefów kuchni i pasjonatów gotowania.

Wśród produkowanych przez firmę Kai noży znajdują się japońskie wzory ostrzy: Santoku, Deba, Yanagiba, Nakiri (najczęściej jednostronnie ostrzone) oraz ostrza w kształtach europejskich ostrzone dwustronnie.

Noże firmy Kai są produkowane z najwyższej jakości stali (wśród nich stali damasceńskiej - serie SHUN) są wykuwane z wielu warstw nakładanych kolejno na siebie o różnej twardości i elastyczności dzięki czemu są niezwykle ostre i nie korodują. Ich charakterystyczną cechą są widoczne na nich warstwy przypominające linie papilarne i podobnie jak one są tak samo niepowtarzalne. Noże firmy KAI są niezwykle ostre i znakomicie wyważone, tworzone w oparciu o tradycję produkcji mieczy samurajskich. Są idealne do precyzyjnego cięcia nawet najcieńszych plastrów i tworzenia fantazyjnych dekoracji.

 

Kupując nóż warto poznać jego twardość, od niej zależy ostrość, szybkość tępienia i skuteczność ostrzenia (dlatego nie wszyscy o jej stopniu informują)

Twardość jest określana liczbą w skali HRC dla stali i im wyższa tym nóż twardszy i ma wyższe wcześniej wspomniane parametry.

Wzrost twardości o 1HRC to duża różnica !!!

Stal ostrzowa musi mieć minimum 50 HRC !!!

Uwaga - dobra stal nożowa nie jest całkiem odporna na korozje szczególnie w wysokich temperaturach i w wilgotnym otoczeniu.

 

Warunki użytkowania i konserwacji noży Kai

Kai-Noże najwyższej jakości wymagają szczególnej opieki i troski, dzięki czemu będą ostre przez długi czas.

Przed rozpoczęciem korzystania z noży po raz pierwszy należy wypłukać je gorącą wodą. Po każdym użyciu należy dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą a następnie wytrzeć je miękką szmatką.
Dla własnego bezpieczeństwa należy zawsze wycierać nóż ręcznikiem lub szmatką z tyłu łopatki w kierunku krawędzi.

Nie używać agresywnych środków czyszczących !!!

Po kontakcie z kwasami zawartymi w niektórych produktach takich jak np. sok z cytryny należy niezwłocznie opłukać i wytrzeć nóż.

Nigdy nie myć noży Kai w zmywarce !!!.


Należy używać desek drewnianych, mat do krojenia Kai (ekskluzywne produkty dedykowane Kai również dostępne w naszej ofercie) lub ewentualnie desek z tworzywa o średniej twardości

Nie wolno kroić nożami Kai na deskach szklanych lub z granitu itp. Mogą być łatwe do czyszczenia, ale zniszczą krawędź ostrza nawet z najtwardszych stali.

Należy przechowywać noże w bloku drewnianym, na listwie drewnianej (magnetycznej) lub nowość - w etui magnetycznym Kai - produkty dedykowane Kai również dostępne w naszej ofercie

Należy unikać kontaktu ostrza noży z metalowymi przedmiotami.

 

Etui magnetyczne dostępne w trzech rozmiarach

do noży o wymiarach ostrza maksymalnie:

160x27 mm

250x61 mm

250x35 mm

ponieważ etui jest elastyczne można je docinać (skracać nożyczkami ) tak aby dopasować do konkretnej długości ostrza


 

 

  

Pełna gama ostrzałek Kai dostępna w naszej ofercie:

 

DM-0708 18,4x6,2x2,8 cm D/SZ/W
ZIARNO 300/1000


 



 

DM-0600 18,4x6,2x2,8 cm D/SZ/W

ZIARNO 1000/6000


 

 

WS-3000 18,5x6,4x2,0 cm D/SZ/W

ZIARNO 3000


 



 

WS-800 18,5x6,4x2,0 cm D/SZ/W

ZIARNO 800


 

lub alternatywna

 

ostrzałka elektryczna

AP-0118

13,8x11,1x10,5 cm D/SZ/W

 


 


Uwaga - nie używać ostrzałek szczelinowych i elektrycznych do noży Kai jednostronnie ostrzonych!!!

Noże te należy ostrzyć pod kątem 45 stopni na kamieniach ostrzących.

Noże dwustronne ostrzy się na kamieniach ostrzących pod kątem 15 stopni.

(w ofercie firmy Kai dostępny jest "trymer" utrzymujący odpowiedni kąt między ostrzem a kamieniem ostrzącym)

 

Nieodpowiednie ostrzenie powoduje deformacje ostrza i utratę unikalnych własności noża.


Asymetryczne ostrza: Upewnij się, że używasz kąta zalecanego przez producenta. Ostrz nóż Kai pod kątem 45 ° do osełki (tak aby uzyskać jak największą powierzchnię ostrzenia), naciskając w kierunku do przodu i odciążając podczas powracania. Czynność należy powtarzać proporcjonalnie na całej powierzchni ostrza. Po stronie przeciwnej należy powtórzyć proces w sposób opisany powyżej ale rzadziej - 1/10 wystarczy.







Symetryczne ostrza: powtórzyć proces jak powyżej, ale zmniejszyć kąt ok. 15 °.
Ważne jest, aby szlifować oba boki ostrza równomiernie aby uzyskać symetryczne ostrze noża.



 

 

  

Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi unikalnymi seriami noży kuchennych Kai

 

oraz najwyższej jakości Japońskimi nożyczkami firmy Kai dostępnymi w naszej firmie:

 

Galeria dostępnych modeli - przykładowe noże pokazujące charakterystyczne cechy serii:

 

 

 

 

poniżej galeria dostępnych w nasze firmie nożyczek, noży krążkowych i mat do cięcia firmy Kai

 

N3000S SERIES

RS SERIES

 

Nożyczki serii 5000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

N5000 SERIES

 

Nożyczki do kevlaru serii 7000

 

No.7240AS

 

Seria 7000

 

No.7000 SERIES

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl