OSTRZAŁKA KAMIEŃ KAI DM-0708 dwustronna ziarno 300/1000 DM0708
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
DM-0708
ZIARNO 300/1000
ostrzałka zapakowana w pudełko tekturowe
Profesjonalna dwustronna ostrzałka w kamieniu KAI do ostrzenia na mokro.
Doskonale nadaje się do ostrzenia noży jednostronnie i dwustronnie ostrzonych.
wymiary ostrzałki 184 x 62 x 28 mm (dł/szer/wys)
Ostrzenie noży Kai
Do profesjonalnego ostrzenia noży Kai należy używać kamieni ostrzących (np osełek ceramicznych firmy Kai) na mokro lub klasycznych ostrzałek z prętami diamentowymi lub ceramicznymi. Ostrząc na ostrzałkach nie należy używać zbyt dużej siły ponieważ może to spowodować uszkodzenie (wyszczerbienie) noża.
Kamienia o grubej ziarnistości np 300 używać sporadycznie do intensywnego ostrzenia, natomiast kamienia o gradacji średniej (ok 1000) i drobnej (6000) do utrzymania ostrości i wygładzania
Poniżej przedstawiamy dostępne noże Kai serii Shun:
Shun to ekskluzywna seria profesjonalnych noży kuchennych KAI używanych przez najbardziej wymagających szefów kuchni i pasjonatów gotowania. Noże Shun powstają w unikalnej technologii łączenia i ostrzenia aż 33 warstw stali o różnej twardości i elastyczności, dzięki temu zachowują najlepsze cechy legendarnej stali damasceńskiej czyli ostrość, twardość i trwałość.
Rdzeń noża z najwyższej jakości stali VG-10 (1% węgla, 1,5% kobaltu) o twardości aż 61 HRC zapewnia nadzwyczajną ostrość, pokryty w trakcie procesu wykuwania 16 warstwami ( z każdej strony) stali o zróżnicowanej twardości. Dzięki temu ostrze uzyskuje niezbędną elastyczność.
Unikalny nóż z wysokogatunkowej i bardzo twardej stali damasceńskiej z domieszką węgla i kobaltu jest niezwykle ostry i nie ulega korodowaniu. Rękojeść wykonania jest z powlekanego drewna Pakka, połączona ze stalowym przedłużeniem ostrza na całej długości. Gładka i gęsta struktura drewna Pakka zapobiega gromadzeniu się bakterii w mikro-szczelinach, dopasowana idealnie do kształtu dłoni, zapewnia komfort krojenia. Ich charakterystyczną cechą są widoczne na nich warstwy przypominające linie papilarne i podobnie jak one są tak samo niepowtarzalne. Noże firmy KAI są niezwykle ostre i znakomicie wyważone, tworzone w oparciu o tradycję produkcji mieczy samurajskich. Są idealne do precyzyjnego cięcia nawet najcieńszych plastrów i tworzenia fantazyjnych dekoracji.
Każdy nóż Kai Shun jest dziełem sztuki, jedyny oryginalny i niepowtarzalny.
Firma Kai, której mamy zaszczyt być przedstawicielem i dystrybutorem w Polsce to producent między innymi profesjonalnych nożyczek oraz wyjątkowych ekskluzywnych noży kuchennych używanych przez najbardziej wymagających szefów kuchni i pasjonatów gotowania.
Wśród produkowanych przez firmę Kai noży znajdują się japońskie wzory ostrzy: Santoku, Deba, Yanagiba, Nakiri (najczęściej jednostronnie ostrzone) oraz ostrza w kształtach europejskich ostrzone dwustronnie.
Noże firmy Kai są produkowane z najwyższej jakości stali (wśród nich stali damasceńskiej - serie SHUN) są wykuwane z wielu warstw nakładanych kolejno na siebie o różnej twardości i elastyczności dzięki czemu są niezwykle ostre i nie korodują. Ich charakterystyczną cechą są widoczne na nich warstwy przypominające linie papilarne i podobnie jak one są tak samo niepowtarzalne. Noże firmy KAI są niezwykle ostre i znakomicie wyważone, tworzone w oparciu o tradycję produkcji mieczy samurajskich. Są idealne do precyzyjnego cięcia nawet najcieńszych plastrów i tworzenia fantazyjnych dekoracji.
Kupując nóż warto poznać jego twardość, od niej zależy ostrość, szybkość tępienia i skuteczność ostrzenia (dlatego nie wszyscy o jej stopniu informują)
Twardość jest określana liczbą w skali HRC dla stali i im wyższa tym nóż twardszy i ma wyższe wcześniej wspomniane parametry.
Wzrost twardości o 1HRC to duża różnica !!!
Stal ostrzowa musi mieć minimum 50 HRC !!!
Uwaga - dobra stal nożowa nie jest całkiem odporna na korozje szczególnie w wysokich temperaturach i w wilgotnym otoczeniu.
Warunki użytkowania i konserwacji noży Kai
Kai-Noże najwyższej jakości wymagają szczególnej opieki i troski, dzięki czemu będą ostre przez długi czas.
Przed rozpoczęciem korzystania z noży po raz pierwszy należy wypłukać je gorącą wodą. Po każdym użyciu należy dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą a następnie wytrzeć je miękką szmatką. Dla własnego bezpieczeństwa należy zawsze wycierać nóż ręcznikiem lub szmatką z tyłu łopatki w kierunku krawędzi.
Nie używać agresywnych środków czyszczących !!!
Po kontakcie z kwasami zawartymi w niektórych produktach takich jak np. sok z cytryny należy niezwłocznie opłukać i wytrzeć nóż.
Nigdy nie myć noży Kai w zmywarce !!!.
Należy używać desek drewnianych, mat do krojenia Kai (ekskluzywne produkty dedykowane Kai również dostępne w naszej ofercie) lub ewentualnie desek z tworzywa o średniej twardości
Nie wolno kroić nożami Kai na deskach szklanych lub z granitu itp. Mogą być łatwe do czyszczenia, ale zniszczą krawędź ostrza nawet z najtwardszych stali.
Należy przechowywać noże w bloku drewnianym, na listwie drewnianej (magnetycznej) lub nowość - w etui magnetycznym Kai - produkty dedykowane Kai również dostępne w naszej ofercie
Należy unikać kontaktu ostrza noży z metalowymi przedmiotami.
Etui magnetyczne dostępne w trzech rozmiarachdo noży o wymiarach ostrza maksymalnie: 160x27 mm250x61 mm250x35 mmponieważ etui jest elastyczne można je docinać (skracać nożyczkami ) tak aby dopasować do konkretnej długości ostrza |
|
Pełna gama ostrzałek Kai dostępna w naszej ofercie:
DM-0708 18,4x6,2x2,8 cm D/SZ/W
|
|
DM-0600 18,4x6,2x2,8 cm D/SZ/WZIARNO 1000/6000 |
|
WS-3000 18,5x6,4x2,0 cm D/SZ/WZIARNO 3000 |
|
WS-800 18,5x6,4x2,0 cm D/SZ/WZIARNO 800 |
|
lub alternatywna
ostrzałka elektrycznaAP-011813,8x11,1x10,5 cm D/SZ/W |
|
Uwaga - nie używać ostrzałek szczelinowych i elektrycznych do noży Kai jednostronnie ostrzonych!!!
Noże te należy ostrzyć pod kątem 45 stopni na kamieniach ostrzących.
Noże dwustronne ostrzy się na kamieniach ostrzących pod kątem 15 stopni.
(w ofercie firmy Kai dostępny jest "trymer" utrzymujący odpowiedni kąt między ostrzem a kamieniem ostrzącym)
Nieodpowiednie ostrzenie powoduje deformacje ostrza i utratę unikalnych własności noża.
Asymetryczne ostrza: Upewnij się, że używasz kąta zalecanego przez producenta. Ostrz nóż Kai pod kątem 45 ° do osełki (tak aby uzyskać jak największą powierzchnię ostrzenia), naciskając w kierunku do przodu i odciążając podczas powracania. Czynność należy powtarzać proporcjonalnie na całej powierzchni ostrza. Po stronie przeciwnej należy powtórzyć proces w sposób opisany powyżej ale rzadziej - 1/10 wystarczy.
Symetryczne ostrza: powtórzyć proces jak powyżej, ale zmniejszyć kąt ok. 15 °.
Ważne jest, aby szlifować oba boki ostrza równomiernie aby uzyskać symetryczne ostrze noża.
Zapraszamy do zapoznania się z pozostałymi unikalnymi seriami noży kuchennych Kai
oraz najwyższej jakości Japońskimi nożyczkami firmy Kai dostępnymi w naszej firmie:
Galeria dostępnych modeli - przykładowe noże pokazujące charakterystyczne cechy serii:
poniżej galeria dostępnych w nasze firmie nożyczek, noży krążkowych i mat do cięcia firmy Kai
Nożyczki serii 5000
Nożyczki do kevlaru serii 7000
Seria 7000